17 apr Green Deal Energie: waterschappen besparen door flexibel te malen

17 april 2016

Green Deal Energie: waterschappen besparen door flexibel te malen

Energieneutraal zijn in 2025, dat is het streven van de waterschappen. Een mooi doel dat de waterschappen willen bereiken door in te zetten op biogas, windenergie, zonne-energie en waterkracht. Dit staat in de Green Deal Energie die de waterschappen in maart 2016 hebben ondertekend, samen met het Rijk en Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer.

De Green Deal Energie

Het doel is efficiënter om te gaan met energie en meer duurzame bronnen in te zetten op eigen terreinen en processen. Waterschappen zullen in 2020 zelfs voor 40% in het eigen energieverbruik voorzien, met als uiteindelijke streven dat zij na deze periode zo snel mogelijk neutraal worden. Op dit moment zijn de waterschappen al met meer dan 220 duurzaamheidsprojecten bezig. Dat is een mooi begin!

De waterschappen zijn zelfs als één van de eerste overheidsorganen bezig om geheel energieneutraal te opereren. Om een beeld te geven: zij gaan dan net zoveel energie opwekken als er in de stad Rotterdam verbruikt wordt. Maar hoe wordt die duurzame energie precies opgewekt? Naast de welbekende zonnepanelen en windmolens, zijn ook rioolwaterzuiveringsinstallaties, poldergemalen, biomassa en oppervlaktewater erg geschikt. Maar alleen het opwekken van duurzame energie is natuurlijk niet genoeg. Besparen op energie is net zo belangrijk! Dit gaan de waterschappen onder andere doen door het gebruik van energie flexibel aan te sturen.

Hoe gaan waterschappen flexibel om met energie?

Energie uit duurzame bronnen halen is een grote stap richting de gestelde doelen. Maar duurzame bronnen zijn zo voorspelbaar als het weer. Het ene uur hangt er bewolking en staat er windkracht zes, terwijl het andere uur de volle zon juist doorbreekt. Het is voor de waterschappen de kunst in te spelen op dit wisselende aanbod aan energie, bijvoorbeeld bij de gemalen. De gemalen zijn, samen met de waterzuiveringsinstallaties, de grootste energieverbruikers binnen de waterschappen. De gemalen zorgen ervoor dat het waterpeil van de omliggende sloten geregeld wordt, maar hoeven niet altijd te pompen. Daarom kunnen zij flexibel aangestuurd worden door ‘slim te malen’. De weersverwachtingen en getijdenbewegingen worden gekoppeld aan het maalbeheer, waardoor duizenden gemalen in Nederland energie besparen. Nog slimmer is dat deze gemalen, naast energie, ook kosten besparen doordat zij kunnen draaien op het moment dat het stroomtarief gunstig is.

Nederland wordt steeds duurzamer, mede doordat de energie- en waterstromen aan elkaar gekoppeld worden. ‘Slim malen’ is een mooi voorbeeld van hoe flexibel omgaan met energie een plek krijgt in de verduurzaming.

Flex complex? Het valt best mee! Heeft u vragen of loopt u ook ergens tegen aan in het flexibel gebruik van energie? Stel ze via één van onze social media kanalen, en wij leggen het u uit!

Deel dit bericht via Facebook, Twitter of Linked-In

Was dit bericht interessant? Like dan dit bericht

Gerelateerde berichten


Logo Header Menu