24 aug “Weersafhankelijkheid zorgt voor dynamiek in mijn werk” Flexibele oplossingen nodig om fluctuaties op te vangen

24 augustus 2017

“Weersafhankelijkheid zorgt voor dynamiek in mijn werk”

Flexibele oplossingen nodig om fluctuaties op te vangen

Tamar Nieuwenhuizen is meteoroloog en forecast-analist bij Eneco. “Ik houd de impact van het weer op de energieproductie en -consumptie nauwgezet bij. Voor een week vooruit, en zelfs tot een uur vooruit. Ik informeer de traders over wat het weer gaat doen op kortetermijn en wat de impact is op ons portfolio. We proberen zo goed mogelijk in te schatten wat klanten gebruiken en wat windturbines produceren. En dat wil je zo goed mogelijk matchen. Met de groei van de weersafhankelijkheid groeit gelukkig ook het aanbod in flexibele oplossingen. Dat is mooi, want daarmee houden we de vraag en het aanbod en dus de prijzen in balans. En het maakt mijn werk dynamischer dan ooit.”

Kortetermijn is onzeker maar ook leuker

 “Mijn focus als forecast-analist op de kortetermijndesk ligt echt op het weer. Ik kijk naar weerkaarten, weermodellen en Europese luchtdrukpatronen. Kortetermijn vind ik het leukst omdat je hier de impact van het weer ziet. Het beïnvloedt direct de prijzen in heel Noordwest-Europa, omdat deze marken gekoppeld zijn. Als het in Duitsland hard gaat waaien, dan gaan ook de prijzen in Nederland omlaag. Ik kijk dus veel naar wat er gebeurt in de landen om ons heen om een goede inschatting te kunnen maken.”

Steeds meer data om het weer te voorspellen

Met de komst van hernieuwbare energie – renewables – wordt het steeds belangrijker om het weer goed in te schatten. Hernieuwbare energie is schone, duurzame en onuitputtelijke energie die het milieu niet schaadt zoals wind- en zonne-energie. Waarom wordt dat steeds belangrijker? “Bij een gascentrale weet je vooraf precies wat er geproduceerd gaat worden. Maar de productie van een windturbine is afhankelijk van het weer. Nu we steeds meer energie uit dit soort duurzame bronnen halen is het echt een uitdaging om deze productie zo goed mogelijk in te schatten.”

“Die weersafhankelijkheid maakt mijn werk ook dynamischer. We halen uit verschillende bronnen data binnen, zoals van meteorologische bedrijven. De hoeveelheden data die we gebruiken worden steeds groter. Het vergt een nauwe samenwerking met onze IT-organisatie om alle databronnen zo goed mogelijk binnen te halen en te verwerken. We maken zelf de modellen en algoritmes om de juiste voorspellingen uit deze data te halen. Uiteindelijk gaat het niet zozeer om de data zelf, maar om de inzichten en verbanden die we eruit halen. We maken zelfs data lakes om er intelligente dingen mee te doen. En dat vind ik ontzettend interessant.”

Flexibele oplossingen nodig om fluctuaties op te vangen

We zitten midden in de energietransitie. Het oude systeem waarin centraal alles werd geregeld met conventionele assets, daar zitten we al lang niet meer in. We zijn echt op weg naar een nieuwe situatie waarin we duurzame en lokaal energie opwekken. Dat is essentieel, maar de productie is dus onzeker en minder goed te voorspellen. Daarom hebben we flexibele oplossingen nodig om met de toenemende fluctuaties om te kunnen gaan. De combinatie is belangrijk: energie op een duurzame manier opwekken en met flexibele oplossingen in balans brengen. We moeten steeds bedrevener worden in het flexibel omgaan met energie.

“Dat doen we ook lokaal zoals met zonnepanelen in woonwijken en thuisbatterijen. En steeds meer mensen rijden elektrisch of op groen gras. Zelf heb ik ook zonnepanelen en ik ga met de elektrische fiets naar kantoor.”

Maatschappelijke druk om te verduurzamen

“Ik zie ook steeds meer bedrijven die verduurzamen voor hun klanten. Natuurlijk, ze zullen wel moeten vanuit de Parijs doelstellingen. Maar ze voelen ook de maatschappelijke druk omdat consumenten het van ze verwachten. Ik vind dat een positieve trend.”

We kunnen er simpelweg niet omheen. We hebben te maken met klimaatverandering en steeds extremer weer. Iedereen moet voor zichzelf nadenken: “hoe kan ik mijn steentje bijdragen?”

Bron: interview Tamar Nieuwenhuizen – meteoroloog & forecast-analist korte termijndesk

Flex complex? Het valt best mee! Heeft u vragen of loopt u ook ergens tegen aan in het flexibel gebruik van energie? Stel ze via één van onze social media kanalen, en wij leggen het u uit!

Deel dit bericht via Facebook, Twitter of Linked-In

Was dit bericht interessant? Like dan dit bericht

Gerelateerde berichten


Logo Header Menu