27 jul FLEX Versnellingsprogramma: stimuleren van flexibele initiatieven

27 juli 2016

Flxbl World - Flex Versnellingsprogramma
Flxbl World - Flex Versnellingsprogramma

FLEX Versnellingsprogramma: stimuleren van flexibele initiatieven

De toename van duurzame energie zorgt voor een grotere onvoorspelbaarheid op de energiemarkt. Het is belangrijk dat het energienet in balans blijft om storingen te voorkomen, zodat wij gewoon onze elektrische apparaten kunnen blijven gebruiken. Flexibel omgaan met energie kan hier een belangrijke rol in spelen! Netbeheerder Stedin ziet voor zichzelf hierin een rol weggelegd en start het FLEX Versnellingsprogramma.

Balans wordt een steeds grotere uitdaging voor de netbeheerders

Stedin is vanuit haar rol als netbeheerder gestart met het FLEX Versnellingsprogramma. In juni 2016 is de kick-off van dit programma geweest. Er waren zo’n 40 partijen aanwezig die hadden gereageerd op de oproep van Stedin om met initiatieven te komen voor het versneld testen van variabele leveringstarieven en het inzetten van flexibele energie om pieken op het energienet te reduceren. De toename van duurzame elektriciteit en elektrificatie van energievraag zorgt namelijk voor een grotere onvoorspelbaarheid op het net, wat in de toekomst kan leiden tot knelpunten in het net. Dit moet voorkomen worden!

FLEX Versnellingsprogramma: stimuleren van flexibele initiatieven

Stedin wil verschillende partijen in het energiespel ondersteunen door ze de juiste randvoorwaarden, data, marktmechanismen, platforms en prikkels te bieden. Met het programma willen ze oplossingen voor flexibele energie stimuleren met een financiële waardering en waar nodig ondersteuning. De oplossingen kunnen zich richten op het balanceren van vraag en aanbod. Maar bijvoorbeeld ook op portfolio optimalisatie door pieken in energiegebruik terug te brengen of processen te verschuiven. Stedin is benieuwd naar de effecten van de oplossingen op het gedrag van klanten en de impact op het energienet. Met dat inzicht willen ze de energie-infrastructuur efficiënter inrichten!

Hoe wordt flexibele energie interessanter voor huishoudens en kleine bedrijven?

Dat flexibele energie bijdraagt aan de balans op het net en belangrijk is voor de energietransitie, daar is iedereen het over eens. Maar, welke prikkel is er nodig om mensen zelf ook mee te laten doen? Het wordt natuurlijk pas echt interessant als de stroom goedkoop of zelf gratis is wanneer er veel duurzame energie beschikbaar is en juist duurder wanneer er weinig beschikbaar is. Hier komen vraag en aanbod op de energiemarkt bij elkaar. Grootverbruikers hadden al de ruimte om hierop in te spelen, maar huishoudens en kleine bedrijven konden nog niet op deze markt. Hier kan verandering in komen! Kleinverbruikers krijgen namelijk een slimme meter die het energieverbruik kan meten. Per 1 januari 2017 kunnen leveranciers daardoor een variabel tarief bieden én verbruikers hierop afrekenen. Dit heet allocatie op basis van de slimme meter data.

Op naar de energietransitie!

Met het FLEX Versnellingsprogramma wil Stedin ervoor zorgen dat zij de markt en het toekomstig energiesysteem optimaal kunnen faciliteren. Ze willen daarom graag in contact komen met partijen die pilots willen opstarten om te experimenteren met variabele leveringstarieven en de inzet van flexibiliteit ten behoeve van piekreductie. Tijdens de kick-off zijn er al verschillende ideeën besproken, zoals het slimmer en effectiever aansturen van elektrische boilers en het terugbrengen van een piek in het gebruik als het gevolg van het laden van elektrische auto’s. Stuk voor stuk goede initiatieven waarmee wordt ingespeeld op de veranderende energiewereld door de energietransitie!

 Bronnen: FLEX Versnellingsprogramma, LinkedIn, Persbericht Stedin

Flex complex? Het valt best mee! Heeft u vragen of loopt u ook ergens tegen aan in het flexibel gebruik van energie? Stel ze via één van onze social media kanalen, en wij leggen het u uit!

Deel dit bericht via Facebook, Twitter of Linked-In

Was dit bericht interessant? Like dan dit bericht

Gerelateerde berichten


Logo Header Menu