08 aug Snelheid belangrijkste vaardigheid in dit spel: “Wij zorgen voor een level playing field”

8 augustus 2017

Snelheid belangrijkste vaardigheid in dit spel
“Wij zorgen voor een level playing field”

Thomas Rijkers is coördinator operations bij Eneco Energy Trade, de afdeling waar alles samenkomt qua vraag en aanbod van energie. Wat houdt dat in? Aansturing en positiemanagement, want de zon en wind doen wat ze willen, ongeacht de vraag. Een voorbeeld: een tuinder heeft een flexibele WKK-installatie staan waarmee hij o.a. energie opwekt. Wat hij over of niet nodig heeft biedt hij aan het net aan en daar krijgt hij een vaste prijs voor. Eneco roept dit af om samen met de tuinder geld te verdienen. Duurzaam decentraal heet dat: stroom dat niet van de energiecentrale komt maar van particulieren zoals deze tuinder. “Zo zorgen wij voor een level playing field. Iedereen kan met ons de markt gebruiken en verkennen: bedrijven, universiteiten, overheidsinstanties en particulieren. Dat is voor mij duurzaam ondernemen. En daar ben ik graag bij.” Waar houdt Thomas zich mee bezig en hoe kijkt hij aan tegen de toekomst en flexibele energie? Wij vroegen hem het hemd van het lijf.

Vraag en aanbod samenbrengen

“Wij houden ons bezig met het oeroude spel van vraag en aanbod. Wij kijken bijvoorbeeld continu wat er gebeurt met de temperatuur. Gaat het regenen? Wordt het bewolkt? Daar zit onze grootste focus, omdat het elke dag anders is. Wind is vrij volatiel, de productie kan niet altijd voor 100% voorspeld worden. Het leukste aan het spel vind ik dat je binnen je mogelijkheden het beste eruit probeert te halen. We leggen elke keer de puzzel en proberen die telkens sneller te leggen. Snelheid is een van de belangrijkste vaardigheden die je in dit vak moet hebben. Je houdt continu de cijfers in de gaten. He, er iets veranderd: in de weersvoorspelling of is er een centrale die uitvalt in Nederland? Als je nu iets ziet moet je meteen handelen om de eerste te zijn. Je wilt niet in de rij aansluiten. Soms moet je risico’s nemen en ja, daar heb je lef voor nodig.”

Van recreatief naar proactief

Eneco is in de transitie van reactief naar proactief. Ze maakt gebruik van de EPEX: een platform waarop je handel kunt drijven met concullega’s. Dagelijks wordt daar stroom verhandeld op een veiling waarna intraday doorgehandeld wordt tot kort voor levering. Het houdt iedereen elke dag bezig en blijft een spannend spel.

De toekomst is volgens Thomas block chain technologie: vraag en aanbod computermatig op elkaar afstemmen. “Geautomatiseerd handelen is niet iets wat we moeten onderschatten. Hoewel ik er wel in geloof dat er altijd menselijke interactie nodig is. Het stukje gunfactor blijft essentieel. We hebben dan misschien minder handelaren, maar facilitators en mensen die slimme analyses kunnen maken zijn altijd nodig”.

Veel opwekmogelijkheden als we out of the box denken

Bij flexibele energie denkt Thomas aan duurzaam decentraal: stroom dat niet van de energiecentrale komt maar van particulieren zoals een tuinder. “Er zijn veel opwekmogelijkheden als we outside the box durven denken. Leveranciers van industriële producten kunnen bijvoorbeeld meer of minder produceren op basis van de energieprijs. Op basis van wind dus eigenlijk, want de prijs is lager als het hard waait en hoger als het niet hard waait. Zo helpen ze indirect om het net in balans te houden. Of ze investeren in een batterij waarmee ze niet gebruikte energie bewaren voor een ander moment.”

“Duurzaam betekent voor mij recyclen. Het mooie is dat ik initiatieven uit onverwachte hoeken zie. Mensen halen zelfs al energie uit getijden of golfbewegingen. Hoe gaaf is dat? We houden alles in de gaten en zorgen voor een level playing field. Iedereen kan met ons de markt gebruiken en verkennen: bedrijven, universiteiten, overheidsinstanties en particulieren. Dat is voor mij duurzaam ondernemen. En daar ben ik graag bij!”

Bron: interview met Thomas Rijkers, Coördinator Energy Operations bij Eneco Energy Trade B.V.

Flex complex? Het valt best mee! Heeft u vragen of loopt u ook ergens tegen aan in het flexibel gebruik van energie? Stel ze via één van onze social media kanalen, en wij leggen het u uit!

Deel dit bericht via Facebook, Twitter of Linked-In

Was dit bericht interessant? Like dan dit bericht

Gerelateerde berichten


Logo Header Menu