04 mrt Flexibiliteit: het einde van energietekorten en -overschotten 

4 maart 2016

Flexibiliteit: het einde van energietekorten en -overschotten

Nederland wordt steeds groener. Er is een verschuiving bezig van het halen van energie uit fossiele brandstoffen als kolen en gas, naar het halen van energie uit duurzame bronnen als wind en zon. De hoeveelheid geproduceerde duurzame energie is afhankelijk van de weersomstandigheden. Hoe zorgen we ervoor dat we geen energietekorten hebben op bewolkte of windstille dagen? Dat is het moment waar flexibele aansturing van energie om de hoek komt kijken. Maar hoe werkt dit precies?

Demand response systeem

Wij Nederlanders weten als geen ander hoe wisselend het weer in ons kikkerlandje kan zijn. Door dit wisselende weer heeft duurzame energie een onvoorspelbaar karakter. De prijs van elektriciteit wordt bepaald aan de hand van vraag en aanbod. Is er veel aanbod, dan daalt de prijs. Omgekeerd precies hetzelfde: is er veel vraag, dan stijgt de prijs weer. Maar omdat het aanbod van duurzame energie fluctueert, ontstaan er soms energieoverschotten met lage prijzen of energietekorten met hoge prijzen. Flexibiliteit speelt in op dit aanbod van elektriciteit, om zo balans aan te brengen. Op die manier kan het gebruik van elektriciteit ingezet worden wanneer er een energieoverschot is, en stil worden gezet wanneer er een tekort is. Dit bespaart kosten én draagt bij aan de inzet van duurzame energie. Handig!

Zakelijke markt

De pieken en dalen in energieverbruik worden met name veroorzaakt door consumenten, die bijvoorbeeld voor- en na werktijden veel energie gebruiken, maar ’s nachts heel weinig. De zakelijke markt is minder afhankelijk van deze tijdstippen en kan daarom handig inspelen op het elektriciteitsaanbod door hun productieproces te verschuiven. Koel- en vrieshuizen kunnen dan tijdelijk uitgezet worden, maar ook waterschappen, tuinders en vastgoedbedrijven kunnen hier handig op inspelen.

Door het flexibel aansturen van de vraag en het aanbod van energie in verschillende markten wordt er een balans gecreëerd tussen vraag en aanbod van duurzame energie. Hoe meer instanties hun productieprocessen flexibel aan laten sturen, hoe groter het effect. Zo werken we samen aan een duurzaam Nederland!

Flex complex? Het valt best mee! Heeft u vragen of loopt u ook ergens tegen aan in het flexibel gebruik van energie? Stel ze via één van onze social media kanalen, en wij leggen het u uit!

Deel dit bericht via Facebook, Twitter of Linked-In

Was dit bericht interessant? Like dan dit bericht

Gerelateerde berichten


Logo Header Menu