06 sep Batterijtechnologie ontwikkelt zich snel. Ook vanuit niet traditionele hoeken

6 september 2017

Batterijtechnologie ontwikkelt zich snel

Ook vanuit niet traditionele hoeken

Benieuwd naar de laatste bewegingen en trends omtrent de energietransitie en de inzet van flexibele energie? Wim van Rooijen, trendverkenner en innovatieversneller bij Fountainheads, schrijft maandelijks een blog voor Flxbl World waarin hij zijn visie deelt. In de onderstaande blog beschrijft Wim over de ontwikkelingen van batterijtechnologie. Lees hieronder meer.  

Wim

De sleutel voor een succesvolle energietransitie ligt volgens veel mensen bij tijdelijke opslag of buffering van energie. Batterijtechnologie ontwikkelt zich dan ook in rap tempo. Gelukkig is de menselijke geest uiterst creatief als het gaat om het bedenken van oplossingen. Want hoe hoger de druk, hoe sneller daaraan wordt gewerkt. Ik noem een aantal interessante voorbeelden. Ook vanuit de hoeken waarvan je het niet zo snel verwacht.

Huidig versus nieuw energiesysteem

Eén van de weinige nadelen van hernieuwbare energiebronnen is dat het niet altijd in gelijke mate beschikbaar is. Ik hoef je niet uit te leggen dat gedurende een etmaal de zon en de wind niet altijd in gelijke mate beschikbaar zijn op een bepaalde plek. Ook waterkrachtcentrales zijn afhankelijk van de beschikbare hoeveelheid water in bijvoorbeeld een stuwmeer.

In het huidige energiesysteem, dat is gebaseerd op fossiele brandstof, weten we altijd vooraf wat er beschikbaar komt. Dat is een van de weinige voordelen. Zoals bij een gascentrale. Die zijn relatief snel op te starten en af te schakelen. Maar dat is een tijdelijke oplossing in de energietransitie. Uiteindelijk moeten we ook van die centrales af als we volledig CO-2 neutraal willen produceren en consumeren. Die betrouwbare beschikbaarheid echter, dat moet wel een harde eis zijn voor toekomstige oplossingen.

Innovatieve batterijtechnologie vanuit niet traditionele hoeken

 Het verbaast niemand dat innovatie en ontwikkeling van batterijtechnologie daarom in het middelpunt van de belangstelling staat. En de prijzen zullen alleen maar dalen. Ik vind het interessant om te zien hoe het energiespeelveld verandert. Het is niet gek dat ook andere, niet traditionele, spelers in de energiemarkt hiermee experimenteren. Zo halen Tesla en andere autobouwers hun accu’s onder de auto vandaan en hangen die tegen de muur als Powerwalls. En IKEA, die ook al zonnepanelen aan de man brengt, is gestart met het aanbieden van thuisaccu’s.

Ook elektrische auto’s zijn prima te gebruiken als buffer en tijdelijk opslag. In het Utrechtse Lombok wordt geëxperimenteerd met het opslaan van duurzame energie in batterijen. In plaats van een batterij thuis aan de muur, wordt hier gebruik gemaakt van de batterijen in elektrische auto’s. Voor het balanceren van het netwerk en de onderlinge verrekening tussen stroomproducent, opslag en eindgebruiker, experimenteert TenneT met de blockchaintechnologie door de inzet van gedecentraliseerde batterijen uit elektrische auto’s. En de Jedlix #ichargesmart regelt het opladen van elektrische auto’s op basis van de balans tussen verbruik en aanbod van duurzame energie.

Nog enkele innovatieve oplossingen ter inspiratie:

  • Siemens ziet, samen met het energiebedrijf en de universiteit Hamburg, steen als batterij. Begin 2018 wordt gestart met de bouw van een testlocatie.
  • Wetenschappers van de Universiteit van Bristol Cabot Institute maken energieopslag mogelijk in nucleair afval van kerncentrales.
  • Alphabet, het moederbedrijf van Google, onderzoekt in de Moonshot-factory de mogelijkheid om energie op te slaan met behulp van zout.

Je ziet, de menselijke geest is uiterst creatief als het gaat om het bedenken van oplossingen. Ik kijk dan ook erg uit naar de verdere ontwikkeling van hernieuwbare energie en thuisbatterijen.

Flex complex? Het valt best mee! Heeft u vragen of loopt u ook ergens tegen aan in het flexibel gebruik van energie? Stel ze via één van onze social media kanalen, en wij leggen het u uit!

Deel dit bericht via Facebook, Twitter of Linked-In

Was dit bericht interessant? Like dan dit bericht

Gerelateerde berichten


Logo Header Menu