07 jun Batterij neemt rol van kolencentrales over en creëert meer ruimte voor duurzame energie

7 juni 2017

rol van de batterij

Batterij neemt rol van kolencentrales over en creëert meer ruimte voor duurzame energie

Wij hebben de aarde in bruikleen gekregen. Daar moet je verantwoordelijk mee omgaan. Ik zie het als mijn missie om daar sturing aan te geven. Volledige duurzaamheid, daar zijn we voorlopig nog niet. Dat gaat stap voor stap. Wij dagen consumenten uit om te investeren in zonnepanelen, een thuisbatterij via CrowdNett en een elektrische auto. Wij moeten dan wel het goede voorbeeld geven vind ik. Opslag is in onze ogen een cruciaal onderdeel van de energietransitie. Daarom investeren wij in een grote batterij voor reservecapaciteit en slimme opslag van windenergie. Lees hieronder het gehele interview met Fredrik Troost van Eneco Energy Trade B.V.

We kunnen nog niet zonder gascentrales

Mijn achtergrond zit in de conventionele hoek, wat voor Eneco de gascentrales zijn. De eerstkomende tijd kunnen we nog niet zonder deze centrales. Hun rol is om het stroomnet in balans te houden door reserve- en back-upcapaciteit aan te bieden. Stel dat het een week niet waait en de zon nauwelijks schijnt, dan moeten we dat wel kunnen op kunnen vangen. Dat doen de centrales. Het investeren in opslag die deze langetermijnback-up kan leveren is voorlopig financieel niet haalbaar. Alleen, we weten allemaal dat het beter is energie uit gascentrales zoveel mogelijk terug te dringen. Dus zoeken we continue naar mogelijkheden om energie bij andere bronnen te vinden, zoals vanuit windparken. Mijn ideaal is dat gascentrales maar een paar keer per jaar aan gaan, in plaats van het jaar rond. Om dat voor elkaar te krijgen houd ik me bezig met verduurzaming en innovatie van flexibele energie.

Grootste batterij in Europa voor reservecapaciteit en windopslag

Mitsubishi Corporation klopte in 2014 bij ons aan. In een eerder stadium investeerde Mitsubishi in stopcontacten op zee waar windparken aan worden gekoppeld. Mitsubishi wilde hierop een stap verder, naar grootschalige opslag. Samen hebben we de mogelijkheden onderzocht. Daar kwam EnspireME uit voort, Europa’s grootste batterij die we bouwen in Duitsland. Een batterij zo groot als een bedrijfshal van 70 bij 12 vierkante meter. Met deze batterij kunnen we reservecapaciteit aan het Europese elektriciteitsnet leveren.

De batterij kan dus de rol als primaire reserve overnemen en is daarmee een duurzaam alternatief voor kolencentrales, die een groot deel van deze reservecapaciteit nu leveren. De belangrijkste toepassing van de batterij wordt dan ook deze primaire reservemarkt. Op deze markt kopen netbeheerders reservecapaciteit in die ze nodig hebben om de noodzakelijke 50 Hertz frequentie op het elektriciteitsnet te garanderen. Daarnaast onderzoeken we de mogelijkheden om overproductie van lokale windstroom slim op te slaan.

Hoe werkt het precies en waarom is het zo belangrijk?

In Duitsland en Denemarken is wind in overvloed. Zo veel, dat windparken hun wind niet altijd kwijt kunnen waardoor ze worden uitgeschakeld. En dat is zonde. We willen deze overvloed aan wind opslaan en transporteren naar het Zuiden. Door de batterij daar te plaatsen kunnen we wind vasthouden en via kabels beschikbaar stellen als dit nodig is. Zo wordt het net beter gebalanceerd. Daarnaast, wij hebben energie. Dat is een luxe. Want wist je dat 2 miljard mensen geen continue toegang hebben tot energie? En dat 1,1 miljard mensen niet verbonden zijn aan enig elektriciteitsnet? Daarom vinden wij investeren in opslag met batterijen zo belangrijk. CrowdNett, onze thuisbatterij, is al een stap in de goede richting om mensen van energiearmoede af te helpen. Het heeft de potentie om wereldwijd uitgerold te worden. Het liefst rollen we meteen uit in landen waar energiearmoede heerst en veel zon beschikbaar is. Maar zo werkt de markt niet. Het zal eerst geadopteerd moeten worden in Europa, Japan en de VS. Vervolgens hopen wij onze aandacht te kunnen verleggen naar minder ontwikkelde landen.

Met EnspireME gaan we nog een stap verder. Ik verwacht dat de markt voor duurzame energie gunstiger wordt. Overheden maken budgetten voor duurzame energie mogelijk door subsidies uit te keren. En met de technologische ontwikkeling van tegenwoordig kun je steeds meer en sneller effect creëren. Nu is de tijd dat we moeten doorpakken, zowel als consument als zakelijk. Laten we deze mogelijkheden met beide handen aangrijpen en ervoor zorgen dat de generaties na ons fatsoenlijk kunnen ademen.

Bron: Fredrik Troost van Eneco Energy Trade B.V.

Flex complex? Het valt best mee! Heeft u vragen of loopt u ook ergens tegen aan in het flexibel gebruik van energie? Stel ze via één van onze social media kanalen, en wij leggen het u uit!

Deel dit bericht via Facebook, Twitter of Linked-In

Was dit bericht interessant? Like dan dit bericht

Gerelateerde berichten


Logo Header Menu