30 jun Alles is elektriciteit met zon en wind. Flexibel. Slim. Energie.

30 juni 2017

Wouter Robers

Alles is elektriciteit met zon en wind
Flexibel. Slim. Energie.

Peeeks is een van de vooraanstaande bedrijven die flexibiliteit nu al commercieel inzet. “Wij bieden een service voor energiebedrijven om flexibiliteit voor hun klanten te ontsluiten”, aldus Wouter Robers, President of Opportunities bij Peeeks. Door beter gebruik te maken van zon- en windenergie. Het is heel simpel: als de stroomprijs laag is (bij overschot, bijvoorbeeld als het veel heeft gewaaid) zet de technologie van Peeeks apparaten bij klanten aan en uit op het moment dat de prijs stijgt. Energiebedrijven houden hun portfolio in balans en besparen geld. Zo kunnen we flexibel omgaan met energie. Slimmer dus.

Denk bij apparaten aan WKK-installaties van agrariërs, ook wel bekend als warmtekrachtkoppeling. Een techniek waarmee restwarmte wordt gebruikt voor zinvolle toepassingen. Boeren vergisten afval waarvan zij biogas maken. Als je dat in een generator stopt creëer je warmte en energie en verhoog je het rendement. Het is net zoiets als de restwarmte van de motor gebruiken om je auto te verwarmen.

Elektrische apparaten aansturen op basis van slim online netwerk

“Wij installeren een kastje op de WKK-installatie. Het kastje is gratis, wij sluiten het aan en regelen de keten voor een vast bedrag per maand.” Er wordt dus betaald voor gebruik. Stel je een soort knop voor waaraan je kunt draaien om apparaten en installaties aan en uit te zetten. Of iets hoger of lager. Volledig geautomatiseerd. De complexiteit erachter, dat heeft Peeeks ontwikkeld. Ze verbinden systemen en monitoren alles. Als een energiemaatschappij aangeeft dat ze meer of minder wil verbruiken, wordt energie met een druk op de knop onder alle aangesloten agrariërs verdeeld. Zij merken er niets van, hun installaties worden op afstand gereguleerd. “Dit noemen wij flexibiliteit.”

Greenchoice lanceert klanten voor deze service van Peeeks. “Zij gebruiken ons aansturingssysteem om installaties van agrariërs aan te sturen.” Van het geld dat Greenchoice verdient met deze flexibiliteit, ontvangt de agrariër een percentage. Zo profiteren alle partijen van de stabiliteit van het stroomnet. Het is goed voor het milieu en levert nog geld op ook. De manier waarop Peeeks dat doet is nog nooit gedaan in de wereld. Tot voor kort was het alleen toegankelijk voor grote centrales, maar doordat ze veel kleine partijen samenbrengen kan iedereen meedoen. Dit is dus 100% smart grid. Peeeks stuurt elektrische apparaten aan op basis van een slim netwerk via internet. Het zorgt voor een band tussen de energiemaatschappij en de agrariër.

Alles is elektriciteit met zon en wind

Wouter Robers; “Wij zien toekomst in flexibiliteit door beter gebruik te maken van zon- en windenergie. Er komt een moment dat zonnepanelen zo goedkoop zijn dat de productie de vraag overstijgt. Zoals dat gebeurde met LCD-schermen. Er wordt dan geen dakpan meer geplaatst: zonnepanelen zijn je dakpannen. Elektriciteit wordt hierdoor heel goedkoop. Wij voorzien zelfs de mogelijkheid dat elektriciteit gratis wordt. Maar alleen op bepaalde momenten. Die flexibiliteit moet je daarvoor wel benutten.” Als voorbeeld: Je koelkast hoeft echt niet de hele dag aan te staan. Je hoeft hem alleen zodanig te optimaliseren dat ie op de juiste momenten voldoende aanslaat om koel te blijven.

“Ik geloof dat alles naar elektriciteit toe gaat. Het is de mooiste vorm van energie. Je kan het van alles maken en je kan er alles van maken, zelfs berekeningen. We kunnen met zijn allen energie opwekken uit een mix van zon- en windenergie en uit andere duurzame bronnen. Het is straks niet meer nodig om gas en kolen te verstoken. Ook batterijen worden over een jaar of tien zo goedkoop dat je geen reden meer hebt om ergens benzine of gas in te gooien. Tenzij je midden in de woestijn loopt misschien.”

Bron: interview met Wouter Robers, President of Opportunities bij Peeeks.

Flex complex? Het valt best mee! Heeft u vragen of loopt u ook ergens tegen aan in het flexibel gebruik van energie? Stel ze via één van onze social media kanalen, en wij leggen het u uit!

Deel dit bericht via Facebook, Twitter of Linked-In

Was dit bericht interessant? Like dan dit bericht

Gerelateerde berichten


Logo Header Menu